Kosteusvauriot kuriin kosteuskoordinaattorin toimesta

18.10.2019

Silloin kun rakentaminen on kuivaa, niin se on parhaimmillaan. Kuiva rakentaminen kohtaa haasteita neljän vuodenajan maassa, jossa rakennetaan sovittujen aikataulujen mukaisesti ympäri vuoden. RALA:n toimesta on kehitetty Kuivaketju10-toimintamalli, jonka avulla voidaan ottaa kosteuteen liittyvät riskitekijät huomioon entistä paremmin ja välttämään kosteus- ja homevaurioita.

Toimintamalli kattaa koko rakennushankkeen kosteudenhallinnan, johon on luotu valmiit ohjekortit ja ilmainen sähköinen verkkopalvelu. Se sisältää hyvän rakennustavan mukaiset kosteudenhallinnan menettelytavat rakennushankkeen osapuolille rakennushankkeen eri vaiheissa.

Kuivaketju10-toimintamallin hyödyt:

  1. Kuivaketju10 on helpoin tie vähentää merkittävästi kosteusvaurioiden riskiä
  2. Malli on helpoin tapa varmistaa, että ketjuun ei jää heikkoja lenkkejä
  3. Kuivaketju10 on helpoin tie täyttää viranomaisten nykyiset (ja tulevat) vaatimukset
  4. Käyttäjälle ilmainen malli kosteudenhallintaan

Malli on suunniteltu käyttöönotettavaksi heti hankkeen alussa, jolloin määritellään tavoitteet kosteudenhallinnan osalta. Hankkeessa mallin vaikutus näkyy vahvimmin suunnitteluvaiheessa, jolloin luodaan kosteudenhallintasuunnitelma. Kun suunnitteluvaiheessa kosteusuhat on huomioitu, osataan tarvittavat työt tilata kosteudenhallintasuunnitelman mukaisesti ja näihin liittyviä toimenpiteitä valvotaan sovitusti työmaalla.

Kosteudenhallinnan puuttumattomuus vesittää koko hankkeen

Kuivaketju10-toimintamalli on kaikkien ladattavissa ilmaiseksi täältä, mutta ilmaiseksi tarjotut lomakkeet eivät takaa kuivaa rakentamista. Rakennushankkeessa kosteusasioista huolehtivaa henkilöä kutsutaan kosteuskoordinaattoriksi ja hänen tehtävänsä on käyttöönottaa Kuivaketju10 ja huomioida projektin kosteudenhallinnan toimenpiteiden jalkautuminen työmaalle.

Kosteuskoordinaattorin toiminta edellyttää koulutusta aihepiiriin liittyen, sillä Kuivaketju10-riskilista ja todentamisohje voivat yllättää pituudellaan ja niiden käyttöönotto kohdata esteitä urautuneiden toimintatapojen myötä. Kosteudenhallintakoordinaattorin toimenpiteet integroidaan hankkeeseen suunnitteluvaiheessa tehden rakennusaikaisesta kosteudenhallinnasta helpompaa.  

Erillinen kosteuskoordinaattori ohjaa ja opastaa toimintamallin toteuttamisessa. Tutustu palveluumme tästä ja ota yhteyttä tekijään, jos haluat lisätietoja Tea Tikkanen: 040 678 4200, tea.tikkanen@suomenct.fi.